Cine beneficiează de screeningul gratuit? 

Beneficiază femeile cu vârsta cuprinsă între 25 -64 de ani.

De screeningul gratuit beneficiază şi femeile ale căror medic de familie nu face parte din reţea. În acest caz, medicul dvs. de familie vă va îndruma spre medicii care fac parte din program.

Nu beneficiază de screeningul gratuit femeile:

  • cărora li s-a stabilit anterior diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital
  • care prezintă absenţa colului uterin
  • care au în antecedente personale histerectomie totală

Dacă consideraţi că aţi fost refuzată nejustificat, vă rog descrieţi detaliile prin e-mail la adresa programe_harghita@yahoo.com

 

Urmărirea şi tratamentul după un test Papanicolau anormal

Un rezultat anormal semnifică faptul că există celule anormale la nivelul colului uterin, depistate prin test Papanicolau. De obicei aceste modificări sunt uşoare şi nu înseamnă că aveţi cancer. Reprezintă însă un semn de alarmă şi această afectare trebuie urmărită cu atenţie.

Urmărirea, după obţinerea unui rezultat anormal al testului Papanicolau, presupune repetarea testului Papanicolau sau o examinare mai amănunţită a colului uterin prin colposcopie.

Celulele anormale de la nivelul colului uterin, care nu dispar de la sine, sau prezintă un grad crescut de anormalitate, trebuie îndepărtate pentru a scădea riscul de apariţie a cancerului de col uterin. Astfel de tratamente sunt foarte simple, au o rată crescută de succes şi pot fi efectuate în ambulator.